Algemeen (12) (1)

Verenigingscompetitieleider

Neemt jouw vereniging deel aan de competities van de KNLTB? Dan is het noodzakelijk dat er minimaal één gecertificeerd Verenigingscompetitieleider (VCL) binnen jouw vereniging actief is. Het is echter aan te bevelen om meerdere personen met de VCL rol te hebben, waardoor het werk kan worden verdeeld.

Wat doet een VCL?

De VCL is de persoon binnen een vereniging die de competitiedeelname en -organisatie leidt en fungeert als belangrijke schakel tussen de vereniging en de KNLTB. Hij of zij meldt de competitieteams aan en is eindverantwoordelijk voor juiste en snelle verwerking van de competitieresultaten. De taken van een VCL bestaan onder andere uit:

  • Voorbereiding van de competitie: Inschrijven van teams op MijnKNLTB, uitnodigen teams, maken baanplanning en informeren aanvoerders;
  • Goed verloop van de competitiedag: ontvangen spelers, coördineren teamopstelling en invoeren uitslagen, beslissingen bij veranderende weersomstandigheden en aanwezig voor vragen en problemen;
  • Afronden van de competitie: corrigeren uitslagen, klachten afhandelen, eventueel protest indienen en eren van kampioenen.

Hoe word ik VCL?

Als je VCL wilt worden, moet je de cursus Verenigingscompetitieleider volgen. Je geeft dit aan bij de ledenadministrateur van je vereniging die de aanmelding verzorgt. In de cursus leer je alles over de organisatie van de competitie, welke stappen je op welk moment zet en met welke regels en afspraken je rekening houdt.

VCL-verplichting

Bij deelname aan een competitie is een vereniging verplicht om ten minste één VCL met een geldig certificaat binnen de vereniging te hebben. Het VCL-certificaat is vijf jaar geldig. Daarna moet er een VCL-update gevolgd worden. De VCL-update kan volledig via e-learning worden gedaan en is gratis.

Wil je je VCL-certificaat updaten? Geef dit dan aan bij de ledenadministrateur van je vereniging. Je wordt dan aangemeld voor de VCL-update en ontvangt een e-mail met gegevens waarmee je de e-learning in kunt activeren.

Gerelateerd aan deze pagina

VCL-cursus

VCL-cursus